PEPYM 2024

Už niekoľko rokov po sebe sa naša širšia rodina aj so známymi vydáva na sever Slovenska do pohoria Malej Fatry, aby sme tam na Martinkách strávili vybláznením sa na snehu povianočné obdobie až do Troch kráľov.

Tohto roku sme však na Martinky išli s iným cieľom. Zorganizovali sme PEPYM 2024, teda Pátraciu expedíciu po Yetim Martinky 2024. Z prísne utajovaných informácií získaných z ešte prísnejšie utajovaných zdrojov sa nám totiž donieslo, že bájny Yeti, ktorého ešte nikto nikdy nevidel, by mal sídliť práve v rozsiahlom podzemí na Martinských holiach. A tak sme sa teda vybrali nájsť ho a predstaviť celému ľudstvu.

Musím priznať, že táto úloha vôbec nebola ľahká. Pripravili sme si viacero taktík, ako ho vylákame z podzemia. Skúšali sme priame odpočúvanie podzemných priestorov a nič. Začuli sme len akési hundranie a nadávanie, ktoré nám sprvu nedávalo žiadny zmysel.

Účastníci expedície pri odpočúvaní podzemných priestorov

Šéf expedície sa pokúsil uvariť tajomný lektvar tisícov vôní a chutí, na ktoré chcel Yetiho prilákať von. Tiež sa to nepodarilo. Asi chýbala zázračná ingrediencia, ktorá by Yetimu pošteklila nos a vyviedla ho na svetlo priamo ku kotlíku s oným tajomným lektvarom.

Šéf expedície – ocino – pri príprave tajomného lektvaru

Využívajúc bohatú snehovú nádielku skúšali sme vyrobiť rôznych woodoo snehuliakov, aby sme využili silu mágie a rôzne magické sily, ktoré by Yetiho premohli. Nezabralo to.

Ani takýto špeciálny woodoo snehuliak nepomohol
Iný variant trojguľového woodoo snehuliaka a nič

Nepomohlo ani vybudovanie luxusného príbytku vo forme iglu, ktoré sme všetci stavali a upravovali tak, aby sa v ňom Yeti cítil čo najpohodlnejšie, pričom by nemusel platiť žiadne nájomné. Ani sa neunúval pozrieť si svoj nový príbytok.

Stavitelia iglu – sestra Linda a bratranec Filip
Iglu je hotové, ale jeho budúci obyvateľ nikde
Iglu testeri – ja a bratranec Filip
A ďalší iglu testeri – mamina s ocinom – už v jeho vnútri

Keď už sme vyčerpali všetky pripravené taktiky, vrátili sme sa späť k podzemnému odpočúvaniu a až s jeho pomocou sme zistili, prečo sa Yeti nechce ukázať na verejnosti. Je totiž veľmi nahnevaný, napajedený a frustrovaný. Na koho alebo na čo? Na Jazykovedný ústav, ktorý nechce kodifikovať slovenský jazyk pre tretiu a štvrtú triedu v kategórii vybraných slov. V súčasnosti existujú vybrané slová napríklad po b, m, l, s a ďalších písmenách, avšak chýba medzi nimi vybrané slovo po y – a to slovo Yeti. A preto sa zaprisahal, že kým nebude existovať aj ono vybrané slovo po y, nikomu sa neukáže. A na tom trvá.

Takže ani naša expedícia nemohla dopadnúť inak ako dopadla – neúspešne. Musíme čakať, kým Jazykovedný ústav nezmení svoj názor a nerozšíri kategóriu vybraných slov aj o písmeno y. Ako dlho to bude trvať, netuším. Ale dovtedy sa ďalšia expedícia PEPYM 202X nemôže uskutočniť, lebo by skončila rovnako ako tá tohtoročná – neúspechom.

Páčil sa ti tento príspevok?

Kliknutím na smajlíka ho ohodnotíš.

Priemerné hodnotenie: 5 / 5. Počet hlasov: 3

Zatiaľ žiadne hlasy! Buď prvý, kto ohodnotí tento príspevok.

One thought on “PEPYM 2024

  1. Yeti píše:

    Ja som Yeti. Keď prídeš aj na budúci rok, tak sa stretneme na Nový rok na Martinkách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Po škole

Previous article

Tridsaťdvojka
Po škole

Next article

Ikonické futbalové štadióny